4/22/2010

J GALLERY (Hungary, Jászberény, Szabadság square 4.)- You can buy my clothes here
J GALÉRIA (Jászberény, Szabadság tér 4.) -ezentúl itt kaphatóak a ruháim!/


Kulturfröccs a városnak

Nyomtatás
Mostanság, amikor a válságot a kultúra egyébként is lyukas zsebének rovására kívánja mindenki átvészelni, külön öröm beszámolni arról, hogy vannak még művészetpártoló (idealista?) lelkek, akik hajlandóak pénzt és energiát fektetni közös kultúránk őrzésébe, ápolásába és felkarolásába.Pénteken 16 órakor új galária nyílik a Jászberényben.

Méginkább felcsillan a kulturmolyok lelki szeme, amikor azt látja, hogy egy frissen alakuló galéria fiatal művészek, ráadásul főként fiatal jászsági művészek számára kíván helyet biztosítani. Nem csupán a szellemi, de az anyagi gyarapodást is elősegítve azzal, hogy az ott kiállított művek megvásárlására is lehetőséget nyújt.

Sinka Judit, a születőben lévő J Galéria ötletgazdája úgy fogalmazott, társával, Szöllősi Eszterrel nem titkolt céljuk, hogy Jászberényben közelebb hozzák a kultúrát a hétköznapokhoz, miközben megtartanak egy magasabb színvonalat az ajándékozásban, és ösztönözik a fiatal alkotókat tehetségük kibontakozására. Galériaalapításukkal bíznak abban, hogy közvetve segíthetik a Jász Képtár megvalósulását, valamint a Hamza Múzeummal közösen még több megjelenést tudnak biztosítani a fiatal képzőművészeknek.

B. Jánosi Gyöngyi a Hamza Múzeum munkatársaként és képzőművészként egyaránt támogatja a gondolat megvalósulását. A galéria működésével kapcsolatos tervek között szerepelnek rendszeres kiállítások, egyedi ajándéktárgyak bemutatása és értékesítése, antikvárium működtetése, és pályázatok kiírása is az iskolák részvételével. Emellett állandó művészellátóként is segíteni szeretnék a Jászság kulturális életének szereplőit.

Sinka Judit társával, Szöllősi Eszterrel a modernséget és az igényes női ajándéktárgyak elérhetővé tételét tartják szem előtt, de úgy látják, az antikvárium működtetésére is mutatkozik igény a városban.  Szeretnék, ha a J Galéria művészet- és irodalomszerető emberek találkozóhelye lenne, melynek része, de nem kiemelt fontosságú szerepe az ajándékforgalmazás. Helyi mesterek, képzőművészek, festők, grafikusok, amatőr művészek galériája kívánnak lenni. Egy olyan közeget szeretnének teremteni, ahol egyszerre helyet és teret kapnak a tehetséges fiatalok, az ismert és elismert művészek, valamint a leleményes irodalomkedvelők, és nem utolsó sorban olyan ajándéktárgyak, amelyeket öröm kapni, de még nagyobb öröm adni. Pláne abban a tudatban, hogy mint az alkalom, úgy az ajándékozás is megismételhetetlen.

Kiállítóik között előzetes egyeztetések alapján olyan nevek szerepelnek, mint:

Bartos Kinga festőművésznő, okleveles rajz-vizuális kommunikáció tanár, a jászberényi Hamza Stúdió alapító tagja. Számos önálló kiállítása volt Jászberényben, illetve a Firenzei Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Biennálén is 2005-ben.
alt
Ingesné Barkóczi Ibolya gyöngyfűző, egyedi kreációk megalkotója melyek szabad stílusban készülnek. Ez a "freeform", illetve "free-style" stílus nem régóta létezik, Magyarországon nagyon kevesen (f)űzik. Mivel az ékszerek minta nélkül készülnek, maga az alkotó sem tudja még egyszer megfűzni őket, így biztos, hogy soha, sehol nem jön szembe hasonló...

Lantos Rita üvegékszer készítő, szereti az egyedi dolgokat, így az ő muránói üvegből készült termékei is az egyediség jegyében születnek. "Asszimetrikus harmónia"- ez az, ami rá a legjellemzőbb.

Fekete Noémi dekupázs készítő, akivel a Magyarok Vásárán is találkozhattak már az arra járók. Mindig arra fekteti a legnagyobb hangsúlyt, hogy az általa készített ajándéktárgyak annak személyiségét tükrözzék, akit majd megajándékoznak velük.

 A majdani kiállítók között szerepel még Szabó Zsóka (gyöngyfűzés), Nagy Ildikó (design-lámpák), Benyó Gergő (monogrambélyegzés), Klacsán Ágnes (nemeztechnika, ékszer, fajáték), Kugler Erika (textilkép-alkotó művész), Békési Ica (egyedi, saját tervezésű táskák készítője), Csík Orsolya és Horváth Délia (végzős divattervezők). Tervezik továbbá a kapcsolatfelvételt gobleinkészítővel, faművessel, keramikussal és várják ambiciózus kézművesek, művészek jelentkezését.

A hamarosan megnyitó J Galéria bővelkedik kiállítani szándékozó művészekben, sokakat megmozgató lelkesedésben és ötletekben, de nem zárkózik el attól sem, hogy lehetőséget adjon a kultúrát támogatni szándékozó magánszemélyeknek, vállalatoknak, hivataloknak arra, hogy segítsék a tervek megvalósulását. Viszonzásul a támogatók részére egy állandó névtábla kerül ki a galéria falára és a majdani honlapra.

A támogatásokat a helyiség berendezésére, a megnyitó megszervezésére és reklámozására, valamint a honlap igényes, modern elkészítésére fordítanák.
A J Galéria április 23-án, pénteken 16 órakor tartja megnyitóját az áruház melletti lezárt útszakaszon. A fellépők között ott lesznek a zeneiskola növendékei Szaniszló Richárd vezetésével, Túri Péter gitározik és gólyalábasok szórakoztatják az érdeklődőket.

altSinka Judit
0620/533-11-95
Szöllősi Eszteralt
0670/222-99-49

J GALÉRIA
Jászberény, Szabadság utca 4.

forrás:  www.tutihir.hu ugrás a linkre



No comments:

Post a Comment

Followers